Boodschappen doen met kinderen…. zo wordt het weer leuk

 

Iedereen die weleens boodschappen heeft gedaan met een dwars kind dat alles (zelf) wil doen (behalve luisteren) zal zich hoogstwaarschijnlijk halverwege deze expeditie zeer ernstig hebben afgevraagd wat het belang van boodschappen doen eigenlijk is. Of eten niet een beetje overschat wordt en je rechtsomkeert kunt maken. Een boodschappenonderneming met meerdere kinderen die geen zin hebben in wat jij nodig vindt, laat dat gevoel alleen maar toenemen.

Met je kind(eren) naar de plaatselijke supermarkt mag zonder overdrijven worden gecategoriseerd als een hedendaagse kruistocht. Langdurig, vermoeiend en bij tijd en wijle gekmakend.

Het is werkelijk een wonder dat Albert Heijn nog niet heeft geïnvesteerd in het realiseren van een standaard ballenbak, vlak naast de servicebalie, met aan de andere kant een gezellig tapasbarretje met heerlijke wijnen die worden ingeschonken door nog heerlijker personeel.

Ok, het lijkt misschien allemaal wat overdreven. En dat is het ook. Desalniettemin kan het soms echt een stevige klus zijn, om samen met je kind boodschappen te doen.

Maar, tegelijkertijd wil je juist wel dat je kind al op jonge leeftijd meegaat met de boodschappen.

‘Oh ja?’, hoor ik je denken. ‘Waarom zou ik dat willen?’

Boodschappen doen is een buitengewoon leerzaam project voor je kleine monster. Immers, kinderen leren door middel van imitatie en jij krijgt dus de kans om ze in die boodschappenmomenten van alles aan te leren. Beleefdheidsvormen bijvoorbeeld. ‘Goedemiddag’, zeggen tegen de caissière. Met twee woorden spreken, vriendelijk danken voor de moeite en ga zo nog maar even door. Ook dit mes snijdt aan twee kanten, zo is het minstens zo leerzaam om te zien hoe je vader of moeder beleefd doch assertief optreedt wanneer een ander zich bijvoorbeeld asociaal gedraagt.

Het oefenen van de verschillende kleuren of soorten fruit gaat natuurlijk nergens zo goed als in de supermarkt. ‘Pak jij maar even de gele bananen.’ ‘Waar liggen de komkommers?’ ‘Welke kleur hebben ze?’

Maar natuurlijk hebben kinderen soms allesbehalve zin om je te vertellen welke kleur de komkommers hebben. Ze hebben veel meer zin om de komkommers uit het krat te halen, ermee door de winkel te rennen en jou luidkeels te beschuldigen van vreselijke onredelijkheid als jij dat niet goed vindt.

Een aantal tips om dat boodschappen doen wat makkelijker te maken.

  • Zorg dat je na het eten en eventuele (middag)slaapjes boodschappen doet, daarmee neemt de kans op gejengel aanzienlijk af.
  • Bespreek voor de expeditie wat jullie gaan doen, waarom het belangrijk is dat jullie dat gaan doen en wat je van je kind(eren) verwacht. ‘We gaan zo naar de supermarkt om boodschappen te doen. We moeten eten kopen voor vanavond, nieuwe luiers voor je zusje en lekkere koekjes voor als opa en oma op visite komen zondag. Ik wil graag dat jullie mij straks helpen met boodschappen pakken en door je netjes te gedragen.’
  • Vertel van te voren wat jullie gaan kopen en dat er dus bijvoorbeeld maar 1 pak koekjes, toetjes, snoepjes of iets anders waarvan je tanden uit je gezicht dreigen te lazeren mee naar huis gaat.
  • Herinner de kinderen aan de regels die gelden in de supermarkt en let erop dat je ze in een positieve zin vertelt. Zeg bijvoorbeeld: we praten met een zachte stem, we lopen op een rustige manier en we kopen alleen datgene wat we daarnet hebben afgesproken.
    We zijn nogal geneigd om dingen te zeggen als: we schreeuwen niet, we rennen niet en we gaan al helemaal niet lopen zeuren om dingen die ik niet ga kopen. De woorden nee, niet en nooit werken als een rode lap op een stier bij mensen (ja echt niet alleen bij kinderen hoor, ook wij grote monsters hebben maar wat veel moeite met autoriteit en nee), maar dat hoef ik jullie vast niet uit te leggen.
  • Realiseer je dat het niet alleen voor jou, maar ook voor kinderen, soms best vervelend kan zijn om boodschappen te doen. Wees geduldig, laat je niet verleiden tot een machtsstrijd en probeer eventuele crisissituaties af te wenden door je kind(eren) bijtijds af te leiden. Beter ombuigen, dan omleggen, zullen we maar zeggen.
  • Wees consequent. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Zwicht niet onder hartgrondige terreur voor dat extra pakje koekjes. Nooit. Je doet je kind en jezelf er echt geen plezier mee en het enige dat je op zo’n moment ‘aanschaft’ is een blijvende indruk bij je spruit dat afspraak dus géén afspraak is en dat zeuren loont.

Je allerbeste vriend in dit verhaal is een lamineerapparaat. Een lamineerapparaat kun je vaak voor vijftien euro scoren bij iedere zichzelf respecterende discountwinkel of kantoorboekhandel en gaat je leven ongelooflijk veraangenamen. Met dit apparaatje kun je praktisch alles voorzien van een harde plastic cover. De gemiddelde leerkracht is net als deze pedagoog stiekem een beetje verliefd op het lamineerapparaat.

Wat is het plan? Verzamel gedurende langere tijd foldertjes van supermarkten waar jij regelmatig komt. Knip daar steeds de producten uit die jij vaak koopt. (Google-afbeeldingen is een aanrader voor die dingen die je niet kunt vinden in foldertjes. Zoals oordopjes.) Het is natuurlijk leuk om hier een gezamenlijke knutselonderneming van te maken, als je kind dat leuk vindt. Lamineer deze producten en plak op de achterkant zelfklevend klittenband. Op een groot gelamineerd vel, plak je de andere soort klittenband. Tadaaaaa, je real-life boodschappenlijst is klaar. In de supermarkt mag je kind steeds 1 van de producten gaan zoeken en als die gevonden is, wordt het kaartje op de grote boodschappenlijst geklit en is het tijd voor de volgende!

Tot zover mijn boodschap.

In een eeuwige honger naar handige tips, ben ik natuurlijk ook erg benieuwd naar jullie ervaringen! Wil je nog wat meer informatie? Mailen kan naar info@vos-opvoeding.nl